20 februarie 1920, s-a născut Wilhelm König

20 februarie 1920, s-a născut Wilhelm König

Caracterizat de teroare, regimul Gheorghe Gheorghiu-Dej a făcut sute de mii de victime printre români. Fie că au fost țărani simpli, opozanți ai reformei agrare, foști prizonieri de război, personalități politice sau religioase. Printre victime îl aflăm și pe Wilhelm König.

Wilhelm König s-a născut pe data de 20 februarie 1920, în Călan, unde a copilărit. Fiul lui Iosif, de profesie minier, și al Mariei König, casnică. A fost arestat pe data de 16 februarie 1953 și condamnat de Tribunalul Militar Teritorial București la opt ani de închisoare pentru „crimă de înaltă trădare”. Eliberat în 13 februarie 1961. La data arestului a fost prizonier repatriat, anterior a lucrat ca turnător. A fost căsătorit în localitatea Mânerău cu Silvia Cușț, alături de care a avut un băiat.

După 23 august 1944, constrânși sau nu, de teamă sau din convingere, muncitorii și intelectualii din Călan și-au manifestat solidaritatea cu liderul de la Kremlin. În aceeași perioadă s-au ținut adunări populare, s-a cultivat intens cultul personalității lui Stalin și Gheorghiu-Dej. Tot aici s-a înființat printre primele filiale din țară a Uniunii Femeilor Antifasciste din România (UFAR), prima organizație feminină importantă a mișcării comuniste din România.

Asemeni lui Wilhelm König, au mai fost condamnați numeroși alții născuți sau stabiliți în orașul, atunci comuna, Călan.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *