26 februarie 1895, s-a născut primarul PNȚ Trailă Ciobanu

26 februarie 1895, s-a născut primarul PNȚ Trailă Ciobanu

A fost Membru al Partidului Național Țărănesc (PNȚ) și comandant în Gărzile Naționale Române din satul Grid, UAT Călan. Personalitate implicată în viața satului. A luat cu mai multe ocazii parte la dansuri populare (jocul călușarilor).

Ciobanu (în unele documente Cioban) Trailă s-a născut pe 26 noiembrie 1895, fiul lui Nicolae și al Martei, căsătorit cu Maria Ciobanu. A avut doi băieți și o fată.

Citește și 20 februarie 1920, s-a născut Wilhelm König

În 1958 a fost arestat și condamnat la o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru uneltire, conform fișei de deținut. Din fișa de deținut aflăm că a fost afiliat PNȚ. Afilierea la PNȚ o regăsim și în Arhivele Naționale. În alte documente ale securității figurează ca afiliat PNL.

În aceeași perioadă, din familia sa, a fost arestat și Victor Ciobanu.

În vara anului 1941, Regele Mihai I conferea foștilor membri ai Gărzilor Naționale Române din Transilvania Medalia „Ferdinand I” cu spade pe panglică, printre cei decorați s-a aflat și el.

În UAT Călan, după 1947, s-au înregistrat un număr ridicat de arestări politice. Anterior, în 1945, peste 150 de etnici germani au fost deportați în URSS. În timpul guvernării mareșalului Antonescu au fost deportate de aici în Transnistria mai multe familii de romi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *