Aurel Vlaicu, în zbor deasupra Călanului

Aurel Vlaicu, în zbor deasupra Călanului

Inginer, inventator și pionier al aviației române și mondiale, Aurel Vlaicu, născut în comuna Binținți din județul Hunedoara, redenumită mai târziu după numele său, survola în 1912 Uzina „Victoria” Călan. Pilotul a avut chiar prieteni în UAT Călan.

„Când am fost pe la Călan, văzând că au rămas tare înapoi, ca să le aștept, m-am învârtit de câteva ori în jurul hoarnelor de la fa­brica de fier, până au sosit gâfâind și automobilele, apoi am luat-o iar în zbor înainte pe de-asupra lor”, afirma Vlaicu în 1912, citat de ziarul Libertatea din Orăștie.

Citește și Corneliu Pavel, pilotul care face cinste orașului Călan

Într-un număr din revista Familia Română (2013), Aurelia Baciu readuce în actualitate o scrisoare trimisă de Aurel Vlaicu prietenului său George Popovici din Nădăștia, fost coleg la Orăștie. Acesta primește ilustrata la 3 iulie 1900.

Pe marginea liberă a ilustratei pot fi citite câteva fraze scrise cu creionul: „Iubite prietene, deja am început să lucrez la mașina de zburat. Te rog trimite-mi cât mai repede ceasul să nu crea­dă că eu l-am dosit. Răspunde-mi urgent. Al tău prieten, Aurel Vlaicu”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *