Biserica din Strei, descrisă de Aron Densușianu

Printre personalitățile care au vizitat biserica medievală din Strei și au lăsat mărturii scrise îl regăsim și pe Aron Densușianu, născut ca Aron Pop, din familia nobiliară transilvană Pop de Hațeg. Istoric literar, poet și folclorist român, membru corespondent (din 1877) al Academiei Române.

Aron Densușianu

„Biserica din satul Strei, prin care tocmai treceam, ne ocupă atențiunea şi mai scutură de pe noi aerul molatic al somnului, care ne apăsa cu greutatea plumbului. Lăsăm trăsura în drum şi pe o uliță, mai nămoloasă decât malurile Nilului după ce s-a retras în albie, suim la biserică, care se afla în marginea satului, pe un delușor. În câteva momente eram înconjurați de popor. Examinarăm mai întâi exteriorul bisericii. Nu aflarăm nimic memorabil decât o inscripțiune la rădăcina turnului. Literele sunt șterse; din cât puturăm descifra, aflarăm că este un epitaf. Intrarăm în biserică. Interiorul corespundea perfect exteriorului. Peste tot dezolațiune.

Un unchiaș de care nu-mi venea a crede să fi avut vreodată păr negru, atât îl albise mulțimea anilor – stă lipit departe şi rezemat cu capul peste mâini pe un baltag. Îl întreb să ne spună ceva despre această biserică. Din moși şi strămoși am pomenit-o cum o vezi, zise unchiașul”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *