Biserica din Strei, descrisă de Baronul Joseph von Hohenhausen (1775)

În 1773 ofițerul austriac Joseph von Hohenhausen a vizitat ținuturile Hunedoarei, însoțind pe împăratul Iosif al II-lea, aflat în prima sa vizită în Transilvania. În urma acestei vizite, ofițerul austriac a publicat în 1775 cartea „Antichitățile Daciei în Transilvania de astăzi. Din timpurile când această țară frumoasă era stăpânită de romani”, în care descrie vizitele sale în Transilvania, incluziv satul Strei.

Joseph von Hohenhausen

„Aici se poate vedea stela funerară de la temelie, cu cele două chipuri romane, în stare de doliu, sprijinite pe două toiege ciobănești, săpate în piatră de o parte şi de alta a inscripției. Cele două persoane de pe piatra de mormânt a Aureliei Lucilla, care stau rezemate, le-am considerat la început ca fiind simboluri ale morții şi ale somnului. Este cunoscut că aceste modele erau obișnuite pe pietrele de mormânt romane.

Citește și Silvestru Moldovan, despre „vechea scaldă romană” părăsită

S-a dovedit că romanii erau obișnuiți să personifice somnul şi moartea sub chipul a două genii, spirite sau zei, care erau înzestrate şi cu toate farmecele tinerilor. Toiegele lor sunt făcute întru totul după modelul bâtelor ciobănești încovoiate, care se pot vedea încă şi astăzi la poporul de țară al valahilor. Chiar şi îmbrăcămintea de astăzi este aproape aceeași cu care apar şi cele două persoane în doliu. Cămașa ajunge până la jumătatea coapselor, peste care ei trag un laibăr scurt, mult mai scurt decât cămașa.”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *