Centrul experimental de zbor cu planorul de la Călan (1948)

Centrul experimental de zbor cu planorul de la Călan (1948)

Anul 1940, şcoala de zbor fără motor de la Petroşani organizează o tabară de zbor cu scop de cercetare a zonei Călan. Tabara a fost organizată în apropierea satului Sântămăria de Piatră, pe coasta dealului Măgura Călanului. Aici s-au făcut mai multe încercări în vederea studierii posibilităţilor de zbor plutit, printre care trebuie remarcat zborul instructorului Bănulescu Eugen care, la bordul unui planor Salamandra, a executat un zbor cu durat de 5 ore, ceea ce înseamnă proba de durată pentru “C” -ul de argint. Era pentru prima dată când un planorist român, decolat de aici, survola peste viitorul câmp de zbor de la Săulești – Deva.

După 8 ani, în 1948, a luat ființă în Călan un centru experimental de zbor cu planorul în remorcaj de avion. Tot aici, pentru scurt timp și-a desfășurat activitatea și Mircea Finescu, născut la Arad, pe 26 ianuarie 1923, de profesie inginer mașini termice.

Citește și Aurel Vlaicu, în zbor deasupra Călanului

A fost unul dintre cei care au revoluționat planorismul în România.În perioada 1947-1948 a fost instructor la Mocrea și Călan. Printre realizările sale la Călan se numără C-ul Argint, a cincea insignă internaţională efectuată în ţară, se întâmpla în 1948, tot în acest an și tot la Călan a efectuat un curs de pilotaj fără vizibilitate şi instructor de dublă comandă la remorcaj avion. Mircea Finescu s-a stins din viață pe 1 iulie 2011 la vârsta de 88 de ani.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *