Clubul 11 iunie din Călan, transformat în loc de propagandă a P.C.R.

Locație boemă în perioada interbelică, Cazinoul din localitatea Călan, județul Hunedoara, după marea naționalizare din 11 iunie 1948 redenumit „Clubul Muncitoresc (al Uzinei Călan)”, de locuitori cunoscut popular sub denumirea de „Clubul 11 iunie”, a fost atestat în 1874.

Clădirea, plină de însemnătate pentru numeroși locuitori ai orașului de pe malul Streiului, a devenit Cazinou la sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind în proprietatea Uzinei „Victoria” Călan, după terminarea celei de-a doua conflagrații mondiale a devenit loc de propagandă, în care obișnuiau să țină adunări publice liderii locali ai Partidului Comunist Român.

În 1946, presa locală și centrală semnalau faptul că în incinta Cazinoului Uzinei din Călan s-a ținut o mare adunare publică convocată de organizația locală a P.C.R. Ședința a fost deschisă de secretarul organizației Călan, Popa Pavel, după el a luat cuvântul Burlacu Dumitru, care „aduce salutul Comitetului Județean al P.C.R. și expune situația politică externă.

Citește și Uniunea Femeilor Antifasciste din România avea printre primele filiale din țară în Călan

Arată lupta dusă de forțele progresiste din Grecia și Spania contra guvernelor fasciste din țara lor. În continuare, arată rezultatele obținute de Consiliul Miniștrilor de externe dela Paris, și expune importanța hotărârii cu privire la granița de vest. Tov. Burlacu demască pe reacționarii «istorici», care caută să producă neînțelegeri între popoarele conlocuitoare”, scria presa din județul Hunedoara, care mai nota că: „La urmă dă lămuriri asupra procesului criminalilor de război și vinovaților de dezastrul țării, chemați să dea socoteală de toate crimele și fărădelegile lor.”

Pentru ca astfel de fapte să nu se mai poată întâmpla, spunea Dumitru Burlacu, „trebuie să luptăm uniți pentru distrugerea ultimelor rămășițe fasciste și zdrobirea definitivă a reacțiunii”

La sfârșitu anului 1945, Uniunea Femeilor Antifasciste din România (UFAR), prima organizație feminină importantă a mișcării comuniste din România, înființată la 15 aprilie 1945 din inițiativa Anei Pauker, care a avut printre primele filiale din țară la Călan, a organizat în ziua de 23 Decembrie o serbare de Crăciun în sala Cazinoului din Călan: „Organizația UFAR-ulul din Călan, prin activitatea ei, dând bucurie multor lipsiți care se zbăteau în neagra mizerie a lipsurilor”, scria presa locală în ianuarie 1946.

Acțiunile de acest gen au continuat și pe parcursul anilor care au urmat. Tot aici au avut loc mitinguri de solidaritate cu URSS și, mai târziu, cu Republica Populară Chineză. În prezent Cazinoul, inclus pe lista monumentelor istorice, este în stare avansată de degradare și riscă să fie declasat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *