Cum a fost torturat Iordan Răitaru, supraviețuitor al experimentului Pitești

Cum a fost torturat Iordan Răitaru, supraviețuitor al experimentului Pitești

Pe lângă violența fizică, obișnuită în închisorile comuniste, deținuții supuși „reeducării” erau obligați să facă diferite munci umilitoare pe timp îndelungat, ca de exemplu să curețe podeaua cu o cârpă ținută între dinți.

Prost hrăniți și ținuți în condiții degradante și nesanitare, deținuții nu aveau permisiunea să aibă contact cu lumea din afara penitenciarului și erau forțați să-și acopere ochii în rarele situații când ieșeau din celule. Tratamentul la care noii veniți erau supuși de către veteranii „reeducării” includea lovituri pentru a-i împiedica să adoarmă, erau obligați să mănânce la repezeală direct din farfurii lăsate pe podea cu mâinile ținute la spate, și chiar siliți să mănânce fecale sau băgați cu capul în găleți cu urină.

Printre cei care și-au povestit dramele s-a numărat și Iordan Răitaru, care a confirmat tratamentul la care au fost supuși deținuții, inclusiv el. După 1990 acesta descria că a reușit să-și curețe degetele de fecale cu salivă, ca să poată mânca sfertul de pâine pe care îl primea zilnic.

Citește și Preotul greco-catolic Teodor Miclea, fost deținut politic, despre „cei fără credință”

Despre perioada de studenție descrie: „Am fost exmatriculat în Timișoara prin grija rectoratului de atunci, Beligher, provenit în această funcție din impegat de mișcare în gara C.F.R. Vasiova, iar la Cluj prin bunăvoința lui Judele Constantin din cadrul Uzinei Victoria – Călan, unde activam şi mi se cereau recomandări de credință față de partid”.

După eliberarea din detenție, acestuia i s-a fixat domiciliu stabil tocmai la Călan, unde s-a căsătorit cu Zelenco Vera, profesoară de matematică, decedată în 1989, fără să mai apuce libertatea râvnită de milioane de români. În 1998 s-a stins din viață fiica lor, Anca, iar anul următor Iordan Răitaru. Cel mai probabil și datorită tragediilor din familie care l-au afectat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *