Dr. Lidia Dobrei, descrisă în 1992 de medicul Nicolae Brănescu: „Gata oricând să-și ajute semenii”

Dr. Lidia Dobrei, descrisă în 1992 de medicul Nicolae Brănescu: „Gata oricând să-și ajute semenii”

Lumea medicală a mai pierdut zilele acestea un om de valoare. Radiologul Lidia Dobrei, un reputat medic din Călan, a murit după aproape o lună de luptă cu COVID-19. Lidia Dobrei era foarte apreciată în comunitatea locală, de colegii de breaslă și nu numai.

„Aș vrea întâi să spun că noi ne bucurăm aici de unele avantaje în comparație cu alte unități sanitare. Și vreau să remarc aportul doamnei dr. Lidia Dobrei, medic șef în aprovizionarea cantitativă, calitativă și diversificată cu medicamente (este vorba de medicamente de ultimă apariție), în aprovizionarea cu substanțe pentru investigații paraclinice, cât și aportul administrativ al domniei sale în verificarea termenelor de garanție și eliberarea medicamentelor, după o strictă evidență. Calmul, liniștea, răbdarea, dovedite de dr. Dobrei, atât de necesare în crearea atmosferei de lucru – sunt calități ale unui bun conducător, gata oricând să-și ajute semenii”, afirma medicul Nicolae Bărănescu în 1992, citat de presa locală (Cuvântul Liber).

Tot atunci, cu privire la obstacolele pe care le întâmpină Spitalul Călan, dr. Lidia Dobrei afirma:

„La Spitalul Călan s-a desființat linia de gardă. Printr-o dispoziție venită de la Ministerul Sănătății, s-a cerut reducerea numărului de gărzi pe județul Hunedoara. În urma unei astfel de solicitări, Călanul a rămas fără servicii servicii de gardă, în ciuda faptului că asigurăm asistență medicală pentru peste 20 000 de locuitor. Ca o consecință imediată, au apărut nemulțumirile populației. Cadrele medii – care sunt nevoite să acorde primul ajutor în caz de urgență, să decidă gravitatea cazului și trimiterea. la spitalul din Hunedoara – sunt uneori jignite, agresate…

Apoi, medicamente pentru diabetici nu primim. Suntem în imposibilitatea de a efectua un tratament corect bolnavilor cu astfel de afecțiuni. Sta are nici Centrofarmul. Ar trebui ca cineva să se zbată pentru procurarea de antidiabetice orale. Facem chiar un apel la forurile în drept să ne ajute, considerând că este mult mai costisitor tratamentul complicațiilor acestei boli, decât prevenirea ei corectă. Diabeticii, care trebuie să facă tratament toată viața, nu au de unde-și procura medicamente.”

Citește și S-a stins din viață un cetățean de onoare al orașului Călan, Dr. Lidia Dobrei

În același cotidian, în 1993, Angelica Floare o descria astfel: „In orașul Călan, o femeie delicată, cu totul deosebită, puternică prin voința ei, luptă zi de zi, încercând să alunge răul de acolo de unde acesta se găsește. Este dna dr. Lidia Dobrei. Doamna doctor vorbește adesea despre copiii orfani sau pro- veniți din familii sărace, de care se îngrijește • dragoste, ajutată fiind de soț. Ascultând-o, înțeles că această simte din plin bucuria de a dărui BUCURIE.”

Cu altă ocazia, Cuvântul Liber informa despre activitatea dr. Lidia Dobrei și implicarea ei civică.

„Lidia Dobrei a plecat din Marmagne (Franța), spre orașul Călan, un convoi umanitar pentru aprovizionarea cu medicamente și materiale sanitare al societății caritabile „Monique și Evelynne”. Convoiul este . condus de pastorul Victor Rodriguez și de farmacista Evelynne Rodriguez”, sta scris pe prima pagină.

Tot datorită dr. Lidia Dobrei, în 1993 s-a realizat înfrățirea Liceului din Călan cu Liceul din Lormont (Franța), elevii celor două instituții urmând ulterior să se viziteze reciproc de mai multe ori

„În perioada 7-14 aprilie a.c., un grup de locuitori ai orașului Călan (41 persoane) – printre, care oficialități ale urbei, elevi și profesori – au vizitat localități rurale și urbane din Franța, între care orașele Bordeaux și Lormont din Departamentul Girone. Scopul: înfrățirea Liceului industrial din Călan cu liceul din orașul Lormont. Au avut loc întâlniri cu diferite oficialități din zonă, în vederea stabilirii unor contacte economice cu folos pentru Călan. Grupul a fost condus de dna dr. Lidia Dobrei, director al policlinicii”, nota presa locală.

Cuvinte de laudă la adresa doctorului Lidia Dobrei a avut și Emilia Frențoni, la finalul anului 1997, descriind anul care tocmai se închiea: „A fost o activitate intensă, consultații multe, cazuri rezolvate cu competență și profesionalism de medicul cu care lucrez, dr Lidia Dobrei.”

Medicul radiolog Lidia Dobrei, de curând stinsă din viață, era internată în spital de la începutul lunii aprilie, având diagnosticul COVID-19. Virus pe care l-a luat de la pacienții său, cum chiar ea mărturisea.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *