Echipă cu istoric bogat, „AS Victoria” Călan nu a mai învins nicio formație de trei ani

Echipă cu istoric bogat, „AS Victoria” Călan nu a mai învins nicio formație de trei ani

Cu o intensă activitate sportivă, asociația Metalosport (redenumită după 1947 „Victoria”) Călan, înființată în anul 1934, a cunoscut în perioada interbelică, chiar din primii ani de la înființare, rezultate remarcabile la diferite discipline (fotbal, tenis, turism, popice, patinaj, tenis de masă etc.), ceea ce indică faptul sportul a reprezentat, nu atât o preocupare, cât o pasiune constantă, în perioada interbelică și în cea postbellică, în viața locuitorilor urbei.

Asociația sportivă a luat ființă, neoficial, în anul marii unirii, 1918, sub numele de C.S.C (Clubul Sportiv Călan). Treptat, înclinația pentru activitatea sportivă a unui număr important de funcționari ai fostei uzine s-a materializat prin deschiderea de noi secții, înafara celei de fotbal, astfel avea să înceapă epoca de glorie a Călanului în materie de sport. Cele mai bune rezultate avea să le obțină secția de fotbal a asociației, de doua ori activă în divizia B (înaintea celui de-al doilea război și începând cu anul 1974), dar și secțiile de popice, handbal sau cea de șah, cu rezultate similare.

Prima etapa a epocii de glorie a asociației sportive din Călan, începută în anul 1935, avea să se sfârșească odată cu cel de-al doilea război mondial, când nu mai cunoaște nimic din entuziasmul primilor ani de la înființare. Formația de fotbal a revenit câteva decenii mai târziu -1974- în divizia B.

Citește și Cine sunt cei nouă cetățeni de onoare ai orașului Călan

A obținut performanțe remarcabile și în Cupa României. În 1941 a ajuns până în sferturile de finală, unde a fost eliminată de campioana din acel sezon, Unirea Tricolor București, în 1966 a ajuns până în șaisprezecimile de finală ale Cupei României, fiind eliminată de Steaua București.

Din 2019, formația locală de fotbal nu a mai reușit nicio victorie în campionatul județean hunedorean (liga a IV-a).

În sezonul 2018/2019 a reușit să câștige un singur meci.

În sezonul 2019/2020 nu a reușit nicio victorie, niciun egal.

Clasament Liga a IV-a, Campionat regular, Sezon 2020/2021.

1 martie 1993, „Victoria” Călan devenea câștigătoarea turneului de fotbal organizat la Mélykút- Ungaria.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *