Emil Timişan, preot legionar din Sâncrai, descris ca tâlhar ordinar, tiran si om de nimica

Emil Timişan, preot legionar din Sâncrai, descris ca tâlhar ordinar, tiran si om de nimica

Emil Timişan s-a născut la 12 februarie 1907, în satul Sâncrai, Călan. A absolvit școala primară în satul natal, studiile liceale în municipiile Orăştie și Petroșani (1924). Între 1925 – 1927 a fost student al Institutului Teologic din Arad, pe care l-a absolvit. Un an mai târziu, în aprilie 1928, a fost hirotonit preot de către Mitropolitul Nicolae Bălan în parohia din localitatea natală. A fost căsătorit și a avut doi copii, un băiat și o fată.

În perioada interbelică și-a manifestat simpatia pentru Mișcarea Legionară, la care a aderat. A fost șef de sector peste mai multe cuiburi. În anul 1941, în urma rebeliunii legionare, i s-a intentat un proces în care a fost acuzat de faptul că ar fi dat ordin pentru dezarmarea jandarmilor de la postul din comuna Crișeni (în prezent stradă a orașului Călan). Acuzații pe care le-a negat în timpul procesului, susținând că totul este o înscenare.            

În martie 1941, Barbara Leonte din satul Batiz, Călan, a solicitat ca, alături de Emil Timişan, preoții Măciucă Lazăr din Ocolișul Mare și Boila Ioan din Cerișor, niste „tâlhari ordinari”, care „în fruntea rebelilor îndemnându-i cu pistolul în mână ca acești rebelionari să înfrunte soldatul român”, să fie scoși din preoție ca „tirani si oameni de nimica”. Fapt care s-a și petrecut

Citește și Ana Gavrilă Ogoranu, abuzată fizic de Securitate pentru un aparat radio defect primit de soțul ei de la Petru Gheorgheoni

După instaurarea regimului comunist a fost arestat din nou, la 14 mai 1948. Pe 9 iulie 1948, prin sentința nr. 931 a Tribunalului Deva a fost condamnat la 1 an închisoare corecțională pentru infracțiunea de „răspândire de știri false“.

Câțiva ani mai târziu, la data de 18 iulie 1952, pentru că figura în arhiva fostei Siguranțe ca fost șef de sector şi cu participare la rebeliunea legionară, a fost arestat ultima dată. În urma anchetei a primit o detenție administrativă de 24 de luni, pe care a efectuat-o la Valea Neagră (ianuarie 1953), Borzești (august 1953) şi Onești (martie 1954). A fost eliberat la 21 mai 1954 din colonia de muncă Onești.

Anterior, drept răsplată pentru serviciile aduse învățământului, contribuind la construcția unor instituții de învățământ, lui Emil Timişan i s-a conferit medalia „Răsplata Muncii”, prin decretul regal nr. 2.686 din 27 noiembrie 1936.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *