Familia Wollner, una dintre cele mai vechi familii așezate în Călan

Familia Wollner, una dintre cele mai vechi familii așezate în Călan

Familia Wollner ste una dintre cele mai vechi familii așezate în Călan, odată cu demararea construcției Uzinei de aici, cândva al treilea Centru Siderurgic din țară, după numărul de angajați, dar și după producție. Funcționari în cadrul Uzinei, membrii în fanfara din localitate, importanți reprezentanți ai comunității etnice germane, au susținut în ultimele două secole activități culturale demne de aprecierea noastră.

Wollner Ernest (n. 1856 – d. 1936), este fiul lui Iozef Wollner, primul dirijor al fanfarei din Călan, perioada 1881 – 1885. A avut patru băieți, Wollner Emil (n.1881 – d. 1965), care după terminarea școlii primare a absolvit o școală industrială în anul 1897, a lucrat o lungă perioadă ca lăcătuș mecanic, după care a fost promovat ca funcționar în cadrul uzinei Titan-Nădrag-Călan, unde a lucrat ca șef al Biroului Personal la Uzina Călan. Ceilalți frați ai lui Wollner Emil sunt: Wollner Rudolf, maistru în turnătorie; Wollner Robert, mecanic la hidrocentrala de la Streisângeorgiu, și Wollner Francisc, maistru în atelierul de oțelărie.

Nepot al lui Wollner Emil și strănepot al lui Wollner Ernest, Wollner Emil Ernest (n.12.10.1936, Călan), a început școala primară, anul I în limba germană, după care, din cauza războiului, școala în limba germană s-a desființat, urmând să continue școala în limba română.

Citește și Ion Marinescu, despre Nikolaus Rudolf Pilly, președintele FDGR Călan: „om al faptelor”

A absolvit școala primară în anul 1947, în 1950 absolvă gimnaziul din Călan, cele șapte clase, după care dă admitere la Școala Medie Tehnică Siderurgică din Hunedoara, pe care a absolvit-o în anul 1954, cu specialitatea Tehnician Oțelar și a fost repartizat la oțelăria nr. 1 din Hunedoara. Aici lucrează dar 4 luni, după care a cerut transferul la Uzina „Victoria” Călan. La Călan este încadrat Controlul Tehnic la atelierul de montaj.

Pentru merite deosebite în muncă și activitatea desfășurată în dezvoltarea industriei metalurgice a fost decorat cu Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa V, în septembrie 1972. Între anii 1985 – 1988 a fost ales ca deputat în Consiliul Popular al Județului Hunedoara.

Tatăl acestuia, Wollner Ernest – Rudolf, (n.1908 – d.1988), a lucrat la rândul său în Uzina Călan, ca tâmplar de modele. După absolvirea celor 7 clase primare a făcut un an de liceu la Hunedoara, transferându-se ulterior la școala profesională din Călan. În perioada 15.01.1945 – 17.07.1948 a fost deportat în Uniunea Sovietică. După întoarcerea în România a lucrat tot la tâmplărie, după care a făcut un curs de perfecționare și a fost numit maistru în cadrul atelierului de tâmplărie de modele.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *