Fudo-shin Călan, istoria unui club sportiv

Orașul Călan din județul Hunedoara, cu o activitate sportivă bogată și apreciată, chiar dacă nu și susținută de autorități, s-a remarcat în mai multe rânduri pe plan național. Printre disciplinele sportive care s-au evidențiat se regăsesc artele marțiale.

Istoria clubului Fudo-shin

Unul dintre cluburile de arte marțiale cu tradiție de aici este Fudo-shin, care și-a început oficial activitatea în 1990, în baza unui ordin al premierului de la data aceea, Petre Roman, privind libera practică a artelor marțiale în România. A fost primul club legal constituit din micul oraș hunedorean, Călan. Clubul a fost afiliat Asociației de Karate Tradițional din România, avându-l ca președinte pe Dan Stuparu, asociația fiind de asemenea afiliată Federației Române de Arte Martiale.

Făcând parte dintr-o asociație sportivă, instructorul, Romulus Vlaic, era și președintele clubului. Licența de instructor a obținut-o în 09.06.1990 (nr 852).

Primele performanțe

Printre primele performanțe ale lui Romulus Vlaic au avut loc în primăvara anului 1991, la Oradea, unde a fost organizată faza zonei Ardealului din Campionatul Asociației de Karate Tradițional, obținând locul 3 (centura albastră). Concursuri începuse să fie organizate și în Călan. În martie 1992 avea loc la Casa de Cultură din Călan un concurs de măiestrie marțială, organizat de Clubul de arte marțiale chinezești Wushu.

Romulus Vlaic a deținut prima centură neagră din Călan, obținând gradul în 20 august 1993. Participările clubului la competițiile sportive au fost regulate, Fudo-Shin Călan dedicându-se cu pasiune și talent performanței.

Scena Casei de Cultură din Călan
Examen la karate tradițional (1999)

Duminică, 12 septembrie 1999, la Galați, comuna Pui, karatiștii de la Clubul sportiv Fudo-shin din Călan au susținut examenul de centură la acest sport. Sau evidențiat: Iunaș Cristian, Oprea Florin, Pârjol Vlad și Peter Csaba la centura albă. 7 kyu cu două dungi roșii, Benea Sorin, Lukács Eugenia, Mariș Andra, Mariș Norbert, Nagy Andrei, Peter Herta și Peter Mark la centura albă 6 kyu cu trei dungi roșii, Boldea Dacian (centura oranj) și Păcurar Cosmin (centura albastră). Presa scria în toamna acelui an: „Karatiștii de la Fudo-shin Călan au dat dovadă de pregătire fizică corespunzătoare și o însușire durabilă a deprinderilor motrice specifice karatelor. Prestația a fost pe măsura pregătirii lor.”

Presa locală, despre eveniment

Examenul din localitatea Galați, comuna Pui, a fost prezentat pe larg de presa locală. Astfel aflăm că s-a organizat „La Căminul cultural din Galați (com. Pui), din inițiativa dlui prof. Romulus Vlaic, cu sprijinul dlui Costel Sperlea.”

Citește și Sală de sport cu o tribună de 180 de locuri în Călan

De asemenea, aflăm că au participat patruzeci de sportivi de la cluburile din Pui, Galați, Călan, afiliate la Asociația de karate tradițional din România. În deschidere, karatiștii au susținut examenul de grad la acest sport. S-au evidențiat: Jian Radu, Szekely Marius, Jian Mircea, Dura Daniel, Lăban Radu, Ciolea Cristian, Albescu Ovidiu, Dura Marian, Nan Eugen, Becuș Alexandru, Vonica Cristian la centura albă o tresă 8 kyu, Pataki Șandor, Dragomir Valentin centura albă 2 trese 7 kyu, Benea Sorin centura galbenă 5 kyu, Zaharia Felix, Hada Gheorghe centura portocalie 4 kyu și Platinca Raul și Prodan Alexandru centura albastră 2 k/u.

Cupa Fudo-Shin la karate-do tradițional a fost câștigată de Zaharia Felix. Pe locurile 1, 2 s-au clasat: Marian Sorin, Zaharia Felix, Drăghici Roxana, Dura Marian la kumite și Benea Sorin, Marian Sorin la fuguko.

Cupa Internațională de Karate „BANZAI” – 2001, Arad
Sportivii clubului, la începuturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *