Legăturile de prietenie, uitate, dintre elevii Liceului din Călan și cei ai Liceului „Elie Faure” din Lormont, Franța

Inițiate în anul 1991, datorită medicului Lidia Dobrei, legăturile de prietenie dintre elevii Liceului Industrial din Călan și cei ai Liceului „Elie Faure” din Lormont, localitate situată în apropiere de Bordeaux, departamentul Gironde, au fost tot mai strânse la începutul anilor 1990.

Profesorul de geografie Jean Michel Dauriac a început prin a organiza corespondența dintre elevii săi și liceenii micului oraș hunedorean. A luat astfel ființă asociația „Laser”, urmată un an mai târziu de asociația „Phare”. Activitățile celor două asociații s-au concretizat în 1992 prin acțiunea „Un convoi pour la vie”, în cadrul căreia 30 de elevi și profesori francezi au vizitat orașul Călan, aducând cu ei ajutoare umanitare, rechizite școlare, material sportiv și cărți pentru biblioteca franceză din cadrul liceului.

În 4-16 aprilie 1993, 30 de liceeni din Călan, însoțiți de 6 profesori, directorul Maria Păștinaru, dr. Lidia Dobrei, primarul orașului Călan, Mihai Negesc, viceprimarul, Florian Șaptelei și comandantul poliției, Dorelian Stamatie, au fost invitați să viziteze orașul Lormont.

Citește și Ion Marinescu, despre Nikolaus Rudolf Pilly, președintele FDGR Călan: „om al faptelor”

Acolo, mărturisea prof. Gabriela Răduț, s-au bucurat de o primire deosebit de călduroasă, elevii fiind găzduiți de familii franceze. Reprezentanții orașului Călan au fost primiți de „membrii Consiliului General al Departamentului Gironde, precum și de primarii a trei localități: Lormont, Saint Loubes, Saint Louis de Montferrand, punându-se astfel bazele unei cooperări economice viitoare.”

Tot prof. Gabriel Răduț mai mărturisea că: „Prin puterile lor modeste, elevii liceului nostru au făcut cunoscute francezilor, cu ocazia interviului . transmis pe canalul național de televiziune M 6 și a unei emisiuni „life” a postului de radio „Campus Bordeaux”, realitatea, cultura și civilizația românească. Elevii noștri s-au întors din Franța îmbogățiți sufletește, mai mândri și mai siguri de ei, știind că acolo, undeva departe, există oameni care îi iubesc și le stimează țara.”

Peste puțin timp, liceenii francezi aveau să viziteze, din nou, orașul Călan. „Impresionați de frumusețea ținutului, francezii au promis tot sprijinul pentru organizarea unui camping turistic, dotat la nivelul standardelor occidentale, care să permită străinilor să cunoască locurile şi oamenii plaiurilor hunedorene”, spunea Gabriel Răduț.

În august 1994, Asociația de prietenie franco-română „L.A.S.E.R.”, cu sediul la Lormont, în Franţa, a donat 7 calculatoare unității școlare din orașul Călan.

Vizitele au fost tot mai dese, împreună cu elevii liceului din Călan, oaspeții francezi au vizitat numeroase obiective turistice din județul Hunedoara. În 1996, 37 de elevi francezi au chiar petrecut sărbătorile pascale în Călan.

După anul 1998, legăturile de prietenie aveau să se stingă treptat.

One thought on “Legăturile de prietenie, uitate, dintre elevii Liceului din Călan și cei ai Liceului „Elie Faure” din Lormont, Franța

  1. În vizita francezilor pe Valea Luncanilor,le-am solicitat să cânte Imnul Franței. Se întâmpla la Țuțuru șul lui Rad,în hotarul Boșorodului. Și a răsunat valea de voci ale francezilor,cântând Marsilieza.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *