Literatura creștină a Oastei Domnului, la Călan, în primul deceniu de la fondare

Literatura creștină a Oastei, care cuprinde cărți de Iosif Trifa, Traian Dorz, Biblia etc., intens circulate în satele de pe Valea Streiului, are ca promotor principal pe Gheorghe Muntean din Batiz. Cele care au circulat în primele decenii, cu preponderență, au fost cărțile sub semnătura lui Iosif Trifa.

Lansat în Lumina Satelor, „fondul de evanghelizare”, cu scopul de a ajuta la tipărirea și distribuirea de cărți cu tematică religioasă, aduce o contribuție substanțială în susținerea acestei cauze. În 1928, printre cei care se regăsesc pe lista de donatori îl aflăm pe Gheorghe Muntean, care a contribuit cu suma de 100 lei. Întâia carte ce se va tipări cu ajutorul acestui fond este Rosturile ce le are inima omului. „Și apoi la alte și alte cărți. Inclusiv Biblia.

Isus Biruitorul publica scrisoarea lui Ioan Stăncioi, ostaș din Sântămăria de Piatră, de unde aflăm: „Un mare Babilon e și comuna noastră, totuși, se poate găsi în ea și un colț mic de Ierusalim.

Citește și Destinul lui Gheorghe Muntean din Batiz, lider al Oastei Domnului

De 19 ani nu avem păstor în comună, dar Domnul nu ne-a lăsat străini de Cuvântul Său, căci a trimis în mijlocul nostru pe fratele Gheorghe Muntean din Batiz cu cărți și foi din Tipografia Oastei și prin care o mulțime de suflete au scăpat din ghearele vrășmașului diavol. Slăvit să fie Domnul, comuna noastră numără în prezent 11 biblii și 42 Noul Testament, afară de celelalte ale Oastei.”

Gheorghe Munteanu, „un vechi și însuflețit stegar și luptător în Oastea Domnului”, a fost pentru multă vreme principalul promotor al literaturii Oastei, motiv pentru care a și fost foarte bine văzut în cercul teologic de la Sibiu, care-i laudă îndârjirea: „desface cărți religioase, vestește pe tot locul Oastea Domnului și a atras suflete în frontul mântuirii.”

Cât privește înclinarea spre literatura creștină, se spune despre el, în aceeași termeni, faptul că „are și darul de a scrie poezii religioase foarte frumoase.”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *