Maisel Robert, fost deportat în Uniunea Sovietică, descris ca „element periculos regimului nostru, capabil de orice murdărie”

Maisel Robert, fost deportat în Uniunea Sovietică, descris ca „element periculos regimului nostru, capabil de orice murdărie”

La începutul anului 18945, din orașul Călan au fost deportați peste 150 de etnici germani, majoritatea s-au reîntors în 1949, alții au fost dați dispăruți sau au decedat în timpul deportării.

Fost deportat în Uniunea Sovietică, datorită originii sale germane, Maisel Robert se află printre supraviețuitorii gulagului. Fiind cunoscută originea sa, autoritățile i-au supravegheat activitatea, asemeni multor muncitori din uzina „Victoria”. Descrierile făcute de autoritățile comuniste nu sunt tocmai pozitive. Arhivele Naționale, fondul Sidermet Călan, consemnează cu privire la persoana sa că a fost un element periculos regimului comunist, tocmai pentru care s-a sugerat să nu i se încredințeze munci de răspundere.

„(…) fiind un element foarte abil şi cunoscând limba rusă s-a atașat ușor de comandantul lagărului făcând mare paradă de comunism. Provoca discuții cu tovarășii de muncă susținând că nemții au câștigat războiul şi criticând regimul comunist, iar apoi să se ducă la comandantul lagărului să spună că acei tovarăși cu care a discutat înjură şi critică regimul comunist. […] Este un element periculos regimului nostru, capabil de orice murdărie pentru a-şi atinge scopurile personale. Nu i se poate încredința munci de răspundere neprezentând încredere. Nu se poate conta pe el şi este un dușman al regimului actual” (SURSA: Arhivele Naționale)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *