Meitner Rudolf, erou din Primul Război, și drama familiei sale după 1944

Meitner Rudolf, erou din Primul Război, și drama familiei sale după 1944

Meitner Rudolf, originar din orașul Călan, are o poveste de viață deloc fericită. Decedat în prima conflagrație, cu fiicele deportate în URSS, răpuse de boli dezvoltate în fosta Uniune Sovietică.

După 23 august 1944, politicile stabilite la nivel înalt au hotărât că etnicii germanii trebuie pedepsiți pentru înfrângerea statului German.

În 1914, Meitner Rudolf a fost mobilizat pe front, lăsând soția singură acasă. În ianuarie 1915 avea să rămână văduvă. Decesul soțului însă a fost trecut în registrul stării civile doar după un an, 1916. Conform certificatului de deces, acesta și-a găsit sfârșitul în localitatea Propan din Polonia.

În 1945, Meitner Gizella a fost, alături de sora ei, Elisabeta, ridicate de autorități de la fabrica de armament din Orăștie, unde lucrau, și deportate în URSS. În deportare, asemeni multora, au trăit într-un focar, pline de paraziți. Meitner Gizella s-a stins din viață în 1974, bolnavă de cancer la sân. Crescute doar de mamă, într-o familie numeroasă, nu s-au bucurat prea mult de copilărie.

Citește și Povestea tulburătoare de viață a Ileanei Geller, redată într-un volum de memorii

Fratele Gizellei și a Elisabetei, Ioan Meizel, sergent al Armatei Române în cel de-al doilea război mondial, a fost la rândul său victimă a regimului totalitar de stânga, după 23 august 1944.

Timp de 11 ani a fost reținut ca prizonier în URSS, de la 11.04.1944, până la 04.12.1955. Perioadă în care a fost maltratat, ținut în lanțuri și în mizerie. Sovieticii îi lăsase unghiile la picioare să crească, cu intenție, tocmai ca apoi să i le poată smulge, relatează fiul său, tot Meizel Ioan, care descrie și situația mamei lui, la rândul ei deportată pentru patru ani în U.R.S.S.

Meizel Ioan s-a întors în țară în 1955, însă bolnav de plămâni, în 1982 se stinge din viață. A fost căsătorit cu Meizel Magdalena, născută pe 22 octombrie 1925 în Călan.

One thought on “Meitner Rudolf, erou din Primul Război, și drama familiei sale după 1944”

  1. Strabunicul Meitner Rudolf, bunica Meitner Gazelle, am auzit poveștile lor spuse în șoapta din cauza “ochiului” vigilent al securității.
    Dumnezeu să-i odihnească în pace.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *