Nădășteanca de Sus (legendă)

Nădășteanca de Sus (legendă)

Mai puțin cunoscută decât legendele cu aurul dacic, legenda Nădășteanca de Sus descrie cum în pădurea Ocolișului trăia o femeie bătrână, căreia sătenii îi spuneau Nădășteanca. Ea era vestită pentru minunățiile pe care le făcea. Vindeca oamenii de boală doar rostind câteva cuvinte, aducea ploaia când era secetă, sau alte cele. De câte ori aveau vreun necaz, oamenii obișnuiau să spună: -Trebuie s-o chemăm pe Nădășteanca, de sus, din pădure. Dar vremea trecea, iar puterile începură s-o lase pe bătrână. De aceea cobora tot mai rar în satul care se tot întindea, si după un timp nimeni n-a mai știut ce s-a întâmplat cu ea. Oamenii au încercat să-i dea de urmă, dar căutările le-au fost în zadar.

Pentru a nu da uitării pe cea care odinioară le fusese de mare folos, bătrânii au hotărât să-i spună satului Nădășteanca de Sus. Mai târziu, cei mai tineri, care n-o cunoscuseră, au schimbat numele așezării în Nădăștia de Sus.

Nădăștia de Sus este un sat ce aparține orașului Călan din județul Hunedoara. Locul nașterii și în care a trăit Romulus Zăroni, Ministrul agriculturii și domeniilor în Guvernul Petru Groza (1) (6 martie 1945 – 30 noiembrie 1946), după care Ministrul cooperației în Guvernul Petru Groza (2) (1 decembrie 1946 – 29 decembrie 1947) și Guvernul Petru Groza (3) (30 decembrie 1947 – 14 aprilie 1948).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *