Organizații extremiste maghiare, în atenția extremei stânga, la Călan

Și înainte, și după 1940, în orașul Călan, comunitate cu un număr însemnat de etnici maghiari, germani, români sau romi, au avut loc manifestări politice naționaliste. Mișcarea Legionară a cunoscut o activitate intensă, aici au luat naștere si au activat mai multe cuiburi legionare.

Persoane din Călan condamnate pentru rebeliune legionară – 1941 – au fost, printre alții: Dănilă Ioachim, condamnat la un an închisoare; Voicu Ioan, condamnat la 2 ani închisoare; Țăran Ioan, condamnat la 3 ani închisoare; Timișan Emil, condamnat la 4 ani închisoare.

Tot aici și-a desfășurat activitatea, o perioadă scurtă, organizația Maghyar Nepi Egyseg, fracțiune a Partidului Maghiar.

O notă a Securității, semnată de Petre Dobre, Instructor al Secției de Cadre a C.C. al P.C.R., informa în 1959:

„Din discuțiile avute cu tov. Bogdan președintele Colegiului de partid Hunedoara asupra organizației maghiare “Maghyar Nepi Egyseg ” (M.N.E) care a existat în anii 1940-1944 la Călan și pe Valea fiului (Petroșani) a reieșit că această organizație a fost o fracțiune a Partidului Maghiar (Maghyar Part ) prin care recruta sub diferite forme (religioase, de ajutorare, etc.) membri pentru acest partid. Organizația avea un caracter pur naționalist”.

SURSA: Fond C.C. al P.C.R. – Secţia Organizatorică, dosar 147/1948

În timpul regimului Ion Antonescu, mai multe zeci de familii de romi din Călan au fost deportate în Transnistria, mai târziu, în 1945, peste 150 de etnici germani au fost deportați în fosta Uniune Sovietică. După 1947, închisorile au cunoscut și ele numeroși condamnați politic (români, maghiari, nemți, romi), originari din acest loc.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *