Pastorul Ioan Gagea, despre cea de-a doua întâlnire cu securitatea (1982)

Pastorul Ioan Gagea, despre prima sa întâlnire cu Securitatea

Fragment din volumul Jurnalul unui slujitor, tipărit în regie proprie, Călan, 2019.

Din nou am primit invitație să merg la Miliție la ora 5 după-amiază. La ora 5, am ajuns la Miliție, m-am prezentat la ofițerul de serviciu, iar el m-a condus până la biroul in care mai fusesem cu circa un an în urmă și mi-a zis să bat la ușă și să intru. Am bătut la ușă, am intrat și am salutat pe domnul colonel care avea o față foarte posomorâtă. Mi-a răspuns la salut cu o jumătate de gură și mi-a spus:

– Puteți să luați loc, domnule Gagea.

Domnul colonel a deschis o mapă și a scos o scrisoare și m-a întrebat:Cunoașteți scrisoarea aceasta?

– Da, am răspuns, eu am scris-o. Este scrisoarea mea scrisă de mine.

– De ce nu ați trimis această scrisoare prin poșta română?

– Pentru că nu am încredere în poșta română, am trimis nenumă­rate scrisori și au ajuns la lada de gunoi a istoriei. Am găsit și eu un american care a fost binevoitor să-mi ducă o scrisoare în America. Mă miră faptul că scrisoarea mea a ajuns la dumneavoastră. Oricum eu bănuiesc cum a ajuns la dumneavoastră această scrisoare.

Citește și Pastorul Ioan Gagea, despre prima sa întâlnire cu Securitatea (1981)

– Domnule Gagea, nu ați vrut să lucrați pentru noi, acum o să vă dau o amendă de 15 000 lei ca să vă învățați minte să nu mai aveți relații cu străinii.

15.000 lei era pe vremea aceea salariul meu pe șase luni. Atunci am hotărât să joc ultima carte cu el și am zis:Domnule colonel, vă rog să mă amendați, mi-ați face un mare bine dacă mă amendați.

– Cum ți-as face eu bine dacă te amendez? a spus domnul colonel.

– Dacă mă amendați trebuie să știți că păstoresc o mie de credincioși de la Simeria până la Baru-Mare, lângă Petroșani și am să predic în fiecare biserică faptul că domnul colonel Iacob m-a amendat cu 15.000 lei pentru că nu am vrut să fiu informator și nu am vrut să=mi vând frații și toate bisericile îmi vor face colecte și, fiindcă sunt bine văzut la masa credincioșilor cred că aceste colecte se vor ridica la suma de 100.000 mi lei. O să-mi cumpăr o Dacie nouă și o să am și bani de benzină pentru următorii patru ani. Amendați-mă, domnule colonel!

Domnul colonel s-a enervat, s-a ridicat de la masa și a ple­cat afară fără să spună vreun cuvânt, poate a găsit cel mai dificil om de dialog.

Am stat aproximativ patru minute în birou, apoi m-am ridicat în picioare de pe scaun, am deschis ușa și am plecat pe coridor să ies afară din clădirea miliției. La capătul coridoru­lui se afla domnul colonel. Fuma o țigară lângă geamul des­chis spre înăuntru. L-am salutat pe domnul colonel dorindu-i o zi bună și i-am spus că „nu o să defilez pe această stradă pe care vreți dumneavoastră niciodată. La revedere!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *