Pastorul Ioan Gagea, despre prima sa întâlnire cu Securitatea (1981)

Pastorul Ioan Gagea, despre prima sa întâlnire cu Securitatea

Fragment din volumul Jurnalul unui slujitor, tipărit în regie proprie, Călan, 2019.

Într-o zi, prin anul 1981, a venit la noi acasă un milițian care m-a informat că la ora 5 trebuie să fiu la miliție. La ora 5 am ajuns la miliție și m-am prezentat la ofițerul de serviciu. Ofițerul m-a condus la ușa unui birou și mi-a spus să bat la ușă și să intru pentru că sunt așteptat de Colonelul Iacob de la securitate. Am bătut la ușă, am deschis ușa și am intrat. L-am salutat cu Bună ziua pe domnul colonel. El mi-a răspuns la salut, s-a ridicat în picioare, a dat mâna cu mine și mi-a oferit un scaun în fața lui pe care să stau. Apoi mi-a spus că este ofițer de securitate cu grad de colonel și se ocupă printre altele și cu Cultele Religioase.

Colonelul Iacob mi-a spus că a avut în zonă un om de legătură și acest om a ajuns la închisoare pentru niște fapte imorale care le pedepsește codul penal. Acum are nevoie de un alt om ca să lucreze ca informator și că el, Colonelul Iacob, a ajuns la concluzia că dumneavoastră, domnule Gagea, sunteți omul potrivit

– domnule colonel, am zis eu, explicați-mi cum ați ajuns la concluzia că eu sunt omul potrivit

– pentru că sunteți tânăr că sunteți tânăr, inteligent și aveți priză la popor, a zis colonelul.

– si ce ar trebui să fac, domnule colonel?

Citește și Traian Dorz, hăituit de securitate la Călanul Mic

  1. va trebui să semnați un angajament că lucrați pentru noi
  2. veți primi un nume de cod secret, sub acest nume veți lucra pentru noi;
  3. ne întâlnim în fiecare zi de luni la o casă conspirativă sau la un apartament. Ne aduceți informații despre activitatea credincioșilor pe care îi păstoriți, despre colegii de serviciu și despre străinii cu care intrați în contact;
  4. Informațiile prețioase sunt plătite.
  5. Și cum plătiți informațiile bune, domnule colonel?
  6. Noi plătim informațiile după valoarea lor între 500 lei și 1000 lei pe lună, iar în fiecare zi de luni când veniți la întâlnire cu noi veți fi plătit. La serviciu aranjăm noi ca să fiți pontat.

După ce a încetat să mai vorbească și aștepta răspunsul meu, i-am zis:

– Domnule colonel, dumneavoastră plătiți foarte slab, luda pentru vânzarea Domnului Isus Hristos a primit 30 de arginți apoi a avut mari remușcări de conștiință și s-a spânzurat. Totuși a fost o sumă mare că s-a putut cumpăra un ogor ca loc de înmormântare pentru străini cu suma primită pentru vânzarea Domnului Hristos. Domnule colonel, nu ați găsit omul potrivit. Eu sunt păstor de oameni și de suflete, eu nu o să-mi vând niciodată frații, colegii și neamurile și nici chiar pe vrăjmași. Oricum sunt informat cum lucrați pentru tot restul vieții: angajament, nume de cod, casă conspirativă, plată pentru trădare.”

Atunci m-am ridicat în picioare și am spus următoarele:

– Domnule colonel, nu vă pierdeți timpul ai mine. Eu nu o să fac lucrul acesta niciodată. Căutați-vă oameni slabi de înger pe care îi puteți manipula. La revedere!

El a tăcut, nu a spus nimic și eu am plecat de la prima întâlnire cu îngerul negru.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *