Răscoala lui Horea, în UAT Călan

Răscoala lui Horea, în UAT Călan

Izbucnită în toamna anului 1784, în satul Curechiu din județul Hunedoara, revolta țărănimii iobage împotriva constrângerilor feudale la care a fost supusă, cunoscută în istorie ca Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, a avut un larg ecou pe Valea Streiului, antrenând toate satele din unitatea administrativ-teritorială Călan în luptele pentru dobândirea drepturilor. Cu urmări tragice pentru cei implicați.

În ziua de 9 noiembrie 1784, conform însemnărilor lui Nicolae Densușianu: „50 de țărani fură uciși, iar alții strămutați lângă apa Streiului și aflară mare parte moartea în undele râului.”

Încă din primele zile ale răscoalei lui Horea aflăm că „perturbațiunea era generală pe Valea Streiului și Valea Mureșului. Țăranii începuse să țină conferințe secrete, corespondența între dânșii curgea ziua și noaptea.”

Citește și Țăranii din UAT Călan, în sprijinul francezilor cu donații după Războiul franco-prusac

În zilele de 6, 7, 8 și 9 noiembrie, țăranii au prădat, ruinat sau ars mai multe edificii nobiliare în Batiz, Strei, Streisângeorgiu sau Sântămăria de Piatră.

Pe 9 noiembrie, 97 de prizonieri din satele Batiz și Cinciș se aflau închiși la castelul din Hunedoara, de unde autoritățile au cerut strămutarea lor în fortăreața Deva. Cu o zi în urmă, „48 de țărani din comuna Batiz, observând că armata se aproprie, apucară numai de cât fugă prin păduri (…)”. Este probabil ca ei să fi fost prizonierii aflați la castelul din Hunedoara.

În anii premergători răscoalei lui Horea, „voind să aresteze pe judele satului Sâncrai, țăranii au sărit asupra lui cu furcile, el abia scăpând cu fuga”. Agitații s-au mai produs şi în Nădăștia de Sus din cauza arestării unor săteni.

În vara anului 1784, împăratul Iosif al II-lea a dispus printr-o conscripție militară, anulată ulterior, ca cei înrolați să primească arme și să nu mai facă slujbe iobăgești, iar pământurile și casele pe care le dețineau să devină proprietatea lor. Conscripția a însă ulterior anulată de guvernatorul Transilvaniei Samuel von Brukenthal, sub presiunea nobililor maghiari. Acest lucru nu a făcut decât să îi incite pe țărani.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *