Rolland (Kabat) Julieta – Maria, o viață în slujba baletului

Rolland (Kabat) Julieta – Maria, o viață în slujba baletului

Rolland (Kabat) Julieta – Maria a urmat clasele I – IV în cadrul scolii primare din orașul Călan, județul Hunedoara, în perioada 1959 – 1963, visând şi sperând să fie înscrisă din clasa a V-a la o scoală de balet, ceea ce s-a și întâmplat.

Începând cu anul 1963, în urma unei preselecţii organizate la Hunedoara, este înscrisă în clasa a V-a la Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca.

După opt ani de studiu intens, în regim de internat, îşi încheie studiile liceale cu succes, angajându-se în acelaşi an (1971) în Ansamblul de Balet al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, unde îşi va desfăşura activitatea până în anul 1995.

Pe parcursul carierei interpretează roluri solistice („jocul de cărţi”), semisolistice („Lacul lebedelr”, „Don Quijote”, „Spărgatorul de nuci” etc) şi în ansamblu, în spectacle susţinute prin ţară, dar şi în turnee din străinătate (Italia, Germania, Austria, Olanda, Elveţia, S.U.A – New-York).

Citește și Ada Orleanu, opt ani profesoară în Călan, unde a domiciliat două decenii

În perioada 1979 – 1986 activează ca profesor de coregrafie în cadrul Liceului de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca, insuflându-le elevilor ei dăruirea şi pasiunea pentru arta dansului. În cei şapte ani de profesorat are fericirea de a lucra cu elevi talentaţi, unii dintre ei remarcându-se ulterior în cariere solistice, atât în ţară, cât şi în străinătate (Balog Adriana, Simona Noja, Anca Opriş etc).

Din anul 1997, Rolland (Kabat) Julieta – Maria s-a stabilit în Franţa, locuind actualmente în oraşul Plonéis, situat în Nord-Vestul Franţei, în regiunea Bretagne, pe ţărmul Oceanului Atlantic.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *