S-a stins din viață un cetățean de onoare al orașului Călan, Dr. Lidia Dobrei

S-a stins din viață un cetățean de onoare al orașului Călan, Dr. Lidia Dobrei

De curând s-a stins din viață medicul radiolog Lidia Dobrei, cetățean de onoare al orașului Călan; cetățean de onoare al județului Hunedoara. Anunțul trist a fost făcut de sora acesteia pe rețeaua de socializare Facebook.

Dr. Lidia Dobrei a fost diagnosticată cu COVID-19. La începutul lunii aprilie a vorbit despre starea ei de sănătate pe pagina sa de Facebook și i-a îndemnat pe toți prietenii de pe rețeaua de socializare să respecte normele de protecție.

„Dragi prieteni. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru evoluția buna a stării de sănătate a mea și a soțului meu. Mulțumesc vouă tuturor pentru sutele de mesaje trimise zilnic și toate rugăciunile și gândurile voastre bune. Am fost întrebată cum am am luat boala? Zilnic aveam la radiologie cazuri foarte grave, pe care cu un infirmier le luam in brațe și le așezam pe scaun pentru a putea fi examinate. E riscul meseriei, indiferent de protecțìe. Boala e reală, respectați cât puteți normele de protecție și Bunul Dumnezeu să va păzească. Tratamentul e dur., dar Dumnezeu e bun cu noi. Fiți binecuvântați cu sănătate și o viață fără probleme. Va mulțumim”, a scris dr. Lidia Dobrei pe 2 aprilie.

Lidia Dobrei s-a născut la 12 ianuarie 1954 în localitatea Roşia Nouă, judeţul Arad, a absolvit Facultatea de Medicină Generală Timişoara în 1980, în 2003 a devenit doctor în ştiinţe medicale. A fost o perioadă îndelungată medic primar radiolog la Centrul de Sănătate din Călan. Stagiatura a efectuat-o la Spitalul Municipal Hunedoara, între 1984-1986 fiind şi medic secundar radiolog la Spitalul Fundeni din Bucureşti.

Între 1988-2008 a efectuat numeroase cursuri de specializare în radiologie, în metode de diagnosticare şi ultrasonografie generală. A făcut stagii de documentare doctorat în San Francisco, Seatle, Portland, Ohio – SUA şi Berlin – Germania. 

A fost preşedinta Asociaţiei Umanitare „Monyque şi Evelynne” din Călan, membră a Societăţii Naţionale şi Internaţionale a Medicilor Creştini şi preşedinta Filialei Călan a Crucii Roşii.

Citește și Cine sunt cei nouă cetățeni de onoare ai orașului Călan

Asociaţia Umanitară  „Monyque şi Evelynne” s-a înfiinţat în anul 1992 şi sub directa îndrumare a Lidiei Dobrei s-a ocupat de primirea, depozitarea şi distribuirea gratuită de medicamente, materiale şi aparatură medicală  tuturor persoanelor fizice şi juridice care au nevoie de acestea.     

Timp de trei decenii, asociaţia a desfăşurat o activitate laborioasă şi a ajutat spitalele din Călan, Petroşani, Haţeg, Orăştie, Hunedoara şi Deva, căminele de bătrâni din Brănişca şi Geoagiu, ONG-uri, precum şi mii de bolnavi, conform evidenţelor asociaţiei.

În 2004 dr. Lidia Dobrei a devenit consilier judeţean şi a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, culte, cultură, sport, tineret, probleme de sănătate, protecţie socială, ale familiei şi copilului, precum şi de legătură cu ONG-urile, calitate în care s-a implicat într-o serie de activităţi care au contribuit la îmbunătăţirea imaginii consiliului judeţean şi rezolvarea unor probleme ale sistemului sanitar judeţean.

Pentru întreaga sa activitate în slujba oamenilor, a comunităţii hunedorene, Consiliul Judeţean Hunedoara i-a acordat în 2010 medicului Lidia Dobrei titlul de „Consilier de onoare” al judeţului Hunedoara. A fost totodată cetățean de onoare al orașului Călan.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *