Iancu Lazăr, „teroristul” din Călan, condamnat de autoritățile comuniste pentru o presupusă tentativă de lovitură de stat

Iancu Lazăr, „teroristul” din Călan, condamnat de autoritățile comuniste pentru o presupusă tentativă de lovitură de stat

Conform scriitorului anticomunist Cicerone Ionițoiu, fost deținut politic, Iancu Lazăr, domiciliat în orașul Călan, strada 30 decembrie, nr. 72, împreună cu Teodor Ungureanu plănuia o lovitură de stat, care urma să aibă loc la 18 martie 1949, a fost însă arestat pe 3 decembrie 1950 și maltratat în timpul anchetei la Securitatea Timișoara.

În urma procesului a fost condamnat de Tribunalul Militar Timișoara prin sentința nr. 1073/15 octombrie 1951 la 7 ani închisoare. Detenție la Timișoara şi Aiud. Conform fișei de deținut, acuzația oficială a fost de uneltire contra ordinii sociale. 

Iancu Lazăr s-a născut pe 12 septembrie 1913, în comuna Bobâlna, fiul lui Petru și Elena, țărani plugari. Căsătorit cu Florica, funcționar ca el. Împreună au domiciliat în comuna (la data aceea) Călan. În trecut, Iancu Lazăr a fost subofițer activ. Nici înainte, nici după război, nu a fost afiliat politic.

După eliberarea din detenție a continuat să fie supravegheat de Departamentul Securității Statului.

În UAT Călan, după 1947, s-au înregistrat un număr ridicat de arestări politice. Anterior, în 1945, peste 150 de etnici germani au fost deportați în URSS. În timpul guvernării mareșalului Antonescu au fost deportate de aici în Transnistria mai multe familii de romi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *