Uniunea Femeilor Antifasciste din România avea printre primele filiale din țară în Călan

Uniunea Femeilor Antifasciste din România avea printre primele filiale din țară în Călan

Înființată la 15 aprilie 1945, din inițiativa Anei Pauker, Uniunea Femeilor Antifasciste din România (UFAR) a fost prima organizație feminină importantă a mișcării comuniste din România. Conform statului de înființare a UFAR, organizația avea ca obiectiv obținerea solidarității tuturor femeilor din țară. În plan extern, organizația își propunea stabilirea unor contacte cu celelalte organizații antifasciste ale femeilor din țările democratice.

Membrele trebuiau să plătească o cotizație de 40 de lei, precum şi 40 de lei ca taxă de înscriere în cadrul organizației și erau obligate să respecte deciziile organului de conducere. Pierderea calității de membru se putea face prin excludere sau demisie. Excluderea era validată prin votul a două treimi din votul Comitetului de Conducere.

Citește și Noiembrie 1945: Muncitorii din Călan au cerut moartea lui Maniu și Brătianu

După 23 August, scria presa locală, „femeile au trecut la luptă organizându-se în Uniunea Femeilor Antifasciste ducând lupta alături de bărbați pentru demascarea reacționarilor, pentru instaurarea unui guvern de largă concentrare democratică. Au realizat cămine pentru copii orfani și cei fără sprijin de pe urma teroarei fasciste. A dat sprijin țăranilor în campania de însămânțări și la strângerea recoltei, a organizat serbări culturale pentru ridicarea nivelului cultural al maselor largi țărănești.”

Printre primele filiale din țară a fost fondată în orașul Călan, județul Hunedoara, datorită și centrului siderurgic de aici. Cele mai dese acțiuni ale secției Călan s-au petrecut în sala cazinoului din localitate, astăzi cunoscut sub denumirea de Clubul 11 iunie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *